Kinderwens

Al vóór je zwangerschap kun je bij ons terecht. Het kinderwensspreekuur is bedoeld voor iedereen met een kinderwens die persoonlijk advies wil over (gezond) zwanger worden. Mogelijk komen er bijzonderheden in jullie voorgeschiedenis of familie voor die je met ons wil bespreken. Jullie vragen, wensen, angsten en/of twijfels staan tijdens het gesprek centraal.
Het consult op het kinderwensspreekuur wordt door een aantal zorgverzekeraars vergoed. Je kunt dit het beste even nakijken in je polisvoorwaarden. De kosten voor dit consult (60 minuten) zijn €62,-.

Een gezonde levensstijl komt de vruchtbaarheid en de gezondheid van jullie toekomstige kindje ten goede. Bij een actieve zwangerschapswens geldt kort gezegd een aantal adviezen: neem foliumzuur, vermijd alcohol, stop met roken, eet gezond en gevarieerd, beweeg voldoende en zorg voor een gezond gewicht.

Zwanger

In onze begeleiding tijdens de zwangerschap is alles bespreekbaar. Wij proberen jullie zo goed mogelijk voor te lichten over de mogelijkheden en samen maken we daar keuzes in die bij jullie passen. Wij houden hierbij uiteraard de gezondheid van moeder en kind nauwlettend in de gaten. We hebben onze praktijk zo georganiseerd dat we elkaar goed kunnen leren kennen. Tijd en aandacht voor jou, je partner en eventuele kinderen vinden wij belangrijk in onze begeleiding.

Je kunt je laten onderzoeken of het kindje in jouw buik een aandoening heeft of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.

Er zijn twee soorten screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT en eventuele nevenbevindingen: de NIPT (niet-invasieve prenatale test).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens jouw eerste bezoek aangegeven dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Voor deze onderzoeken krijg je, indien gewenst, een verwijzing bij de intake. De 13 en 20 weken echo vinden niet plaats op de praktijk maar in het Verloskundig Centrum Nijmegen.

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

Tijdens de zwangerschap zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Een aantal daarvan lichten we hieronder toe. Omdat er veel mooie en duidelijke websites zijn verwijzen we hier ook graag naar.

  • Echo onderzoek: tijdens je zwangerschap zullen we je een aantal echo’s aanbieden: de vroege echo, de termijnecho en de liggingsecho. Daarnaast kan het zijn dat we, op indicatie, meer echo’s adviseren. De meeste echo-onderzoeken worden vergoed door de zorgverzekeraar. De vroege echo alleen op indicatie.
  • www.deverloskundige.nl/zwangerschap
  • Bloedonderzoek: bij het intakegesprek vertellen we je meer over het bloedonderzoek wat we adviseren.
  • www.rivm.nl

Wij hechten veel waarde aan een goede samenwerking met verloskundigen in deze regio, maar ook met andere beroepsgroepen, zoals gynaecologen, huisartsen, fysiotherapeuten, lactatiekundigen, kraamzorgcentra en consultatiebureaus. In dit netwerk zijn we actief in verschillende werkgroepen om de verloskundige zorg in de regio te verbeteren en nieuwe initiatieven te ontwikkelen. Waalsprong Verloskundigen heeft het KNOV-KEURMERK.

Iedere verloskundige praktijk werkt met een achterwachtregeling, waardoor goede zorg in geval van meerdere bevallingen tegelijk, gegarandeerd kan worden. Op onze voicemail wordt het telefoonnummer van onze achterwacht genoemd. Zo ben je altijd verzekerd van een verloskundige.

Bevalling

Tijdens de zwangerschap ga je steeds meer toeleven naar de naderende bevalling. Wij hopen je in deze maanden zodanig te begeleiden dat je met vertrouwen in je lichaam en in je kindje de bevalling tegemoetziet. Tijdens de bevalling zullen wij je begeleiden op een manier die jij prettig vindt. We hebben daar tijdens de afspraken dan al over gesproken en tijdens de bevalling moedigen we je aan om je wensen kenbaar te maken. We zullen er voor je zijn als je ons nodig hebt en we zullen ons even terugtrekken als jullie daar behoefte aan hebben. In veel gevallen is onze rol kleiner dan je misschien zou verwachten. En precies dan staan jullie in je kracht.

Een van de dingen waar we het gedurende de zwangerschap over zullen gaan hebben is de plaats van de bevalling. Als je een goede zwangerschap doormaakt en dus gezond aan de bevalling begint, mag je kiezen waar je wil bevallen: thuis, in een geboortecentrum of poliklinisch. Alle mogelijkheden zijn dan even veilig.

Het geboorteplan is een middel om na te denken en te praten over wat je fijn zou vinden bij je bevalling. Het staat je vrij om je wensen hierin op te schrijven. Als je dit hebt gedaan, wil je het dan naar ons mailen? Dan kunnen we het de volgende afspraak met je bespreken. Op de website van De Verloskundige (KNOV) vind je een format van een geboorteplan.

Bij een bevalling hoort pijn. Deze pijn heeft een heel belangrijke functie en is in alles verschillend van andere pijn. Er zijn veel factoren van invloed op jouw ervaring van baringspijn, zoals bijvoorbeeld biologische, psychologische en sociale factoren. De pijn zorgt er o.a. voor dat er bepaalde ‘stress’-mechanismen in je lichaam worden geactiveerd die nodig zijn om te kunnen bevallen. Probeer bij jezelf na te gaan welke dingen jou goed helpen om zoveel mogelijk te kunnen ontspannen tijdens de bevalling en de pijn te accepteren. We praten hier nog verder over door tijdens de afspraken op de praktijk.

Altijd bellen bij:

  • Ongerustheid
  • Weinig of geen kindsbewegingen na 26 weken
  • Klachten passend bij een zwangerschapsvergiftiging
  • Helder rood bloedverlies
  • Weeën of vruchtwaterverlies voor 37 weken
  • Het doorgeven van een kraambed

Tussen 37 en 42 weken:

  • Weeën ieder 5 minuten; 2 tot 3 uur lang
  • Weeën iedere3 minuten; 1 uur lang
  • Ben je al eens bevallen: dan overleggen we over wat past bij jouw situatie
  • Groen of bruin vruchtwater
  • Helder vruchtwater zonder verdere bijzonderheden: bel tussen 9 en 21u

En bel 06-39406855 natuurlijk altijd als je twijfelt en graag met ons wil overleggen.

Na de bevalling

Na de bevalling komen we nog een aantal keer bij je thuis om te horen hoe het met jullie gaat. We overleggen met de kraamverzorgster, denken mee met eventuele vragen die jullie hebben en bieden ondersteuning, waar nodig.

In deze tijd leer je je kindje kennen. Samen met de ondersteuning van de kraamverzorgster leer je alles wat je nodig hebt om de eerste weken zoveel mogelijk te genieten van je kindje en van elkaar. Voor de één is deze tijd een grote roze wolk; de ander ervaart deze periode juist veel spanningen of onzekerheden. Weet dat heel veel normaal is en gelukkig ook weer overgaat. We hopen op een fijne kraamtijd voor alle nieuwe ouders.

Welke voeding je je baby geeft, is een belangrijke keuze. Al tijdens de zwangerschap zullen we je informeren over de verschillen tussen moedermelk en kunstvoeding. Je keuze heeft invloed op de ontwikkeling van je kindje en op de gezondheid van jullie beiden. Het is aan te raden om je te verdiepen in de voordelen van borstvoeding, waardoor je een voor jou goede keuze kunt maken.

Het kan zijn dat je direct het vader- of moedergevoel ervaart, zodra je kindje is geboren. Het kan ook zo zijn, dat dat gevoel nog even moet groeien. Beide gevoelens zijn normaal. Het nieuwe leven met een baby en het herstellen van de bevalling is niet niks en heeft tijd en rust nodig. Essentieel in de start van de band van een ouder met zijn of haar kind is huid-op-huid-contact en met aandacht kijken naar je kind en reageren op de behoeftes van je kindje. Hierdoor voelt jullie kindje zich geliefd en begrepen. Wij vinden het huid-op-huid contact erg belangrijk en zullen dit in de eerste kraamweek ook erg stimuleren.

Het kan soms even duren voordat je weer vruchtbaar bent na de bevalling, maar soms begint de menstruatiecyclus alweer vrij snel en ben je 2-3 weken na de bevalling alweer vruchtbaar. Als je niet snel opnieuw zwanger wil worden, is het aan te raden om anticonceptie te gebruiken.

WAT VINDEN CLIËNTEN VAN ONS

Marlies heeft me gedurende de bevalling de rust gegeven waar ik naar op zoek was. Ze nam alle zorgen weg en haar kalmte, professionaliteit en de nodige humor maakte dat ik durfde te vertrouwen op mezelf. Ik had nooit durven dromen dat ik trots en blij zou zijn op mijn bevalling. Ik ben Marlies ontzettend dankbaar!

Vanaf het begin hebben wij ons erg prettig gevoeld bij de manier waarop zowel Moon als Marlies ons begeleid hebben. Wij waren dan ook erg blij dat Marlies dienst had tijdens de bevalling van ons tweede kindje. De nuchtere manier van benaderen gecombineerd met vakkennis en humor sloot helemaal bij ons aan en gaf vertrouwen in de thuisbevalling. Wij kijken er blij en tevreden op terug.

De controle afspraken in mijn zwangerschap waren erg fijn bij Moon en Marlies, waar ik altijd met mijn vragen terecht kon. Mijn thuisbevalling werd begeleid door Moon, zij is zeer professioneel en kundig. Maar nog belangrijker; rustig, relaxed en voelde goed aan wat ik wilde. Mocht ik ooit nog een keer zwanger worden, dan zou ik heel graag weer door Moon en Marlies begeleid willen worden!

De zorgzame, deskundige, persoonlijke en enthousiaste begeleiding van Moon was erg fijn! Ze had meer dan voldoende tijd voor me en besprak de verschillende mogelijkheden met mij. Dit vond ik erg prettig! Er heerste rust in de kamer en mede hierdoor kijk ik zeer goed terug op mijn bevalling. Het is verlopen zoals we graag wilden.