Voedingsadviezen

Voedingsadvies

Wanneer je zwanger bent is het belangrijk om goed op je voeding te letten. Je kunt sommige producten het best vermijden en eventueel vervangen door andere producten.
In dit document vind je belangrijke adviezen over voeding in de zwangerschap. Heb je nog aanvullende vragen of twijfel je, dan kun je altijd contact opnemen.

Vitamine gebruik

Foliumzuur: Door het nemen van foliumzuur vanaf dat je een zwangerschapswens hebt tot in de eerste 10 weken van je zwangerschap verklein je de kans dat je baby een open ruggetje, schisis of open gehemelte krijgt. De aanbevolen hoeveelheid is 400 microgram per dag.
Vitamine D: Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw van je baby. Bij het nemen van vitamine D wordt calcium beter uit je voeding opgenomen.
De aanbevolen hoeveelheid is 10 microgram per dag.
Vitamine A: Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Je mag daarom niet meer dan 3.000 microgram vitamine A per dag binnenkrijgen. Maak je niet ongerust. Een teveel aan vitamine A komt bijna niet voor, tenzij je vaak lever of leverproducten eet of vitamine A supplementen slikt (in zwangerschapsvitamine zit nooit vitamine A). Daarom is het belangrijk om die producten niet te nemen. Een keer een boterham met leverworst of leverpaté kan wel, maar neem dan maximaal 1 boterham op een dag.

Voeding

Naast het nemen van extra foliumzuur en vitamine D is het belangrijk gezond te eten; hierdoor krijg je veel belangrijke voedingsstoffen binnen!
Calcium: Zorgt voor een goede botopbouw van je baby; door het gebruik van vitamine D wordt Calcium beter opgenomen.
Calcium zit o.a. in noten (vooral witte amandelen, pistachenoten en paranoten), gedroogde vijgen, alle groene bladgroenten, tofu, melk en yoghurt. De aanbevolen hoeveelheid is 1 gram per dag voor zwangere vrouwen.
IJzer: Hierdoor verklein je de kans op bloedarmoede. Je krijgt voldoende ijzer binnen door bijvoorbeeld volkorenbrood en vlees of een vegetarische keuze met toegevoegd ijzer te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit. Dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op.

Vetzuren

Vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Probeer een keer per week vis te eten. Lukt dit niet, dan is het een mogelijkheid om visolie te nemen.

Suikers

Suikers worden verwerkt in veel producten. Teveel aan suiker kan betekenen dat je meer aankomt tijdens de zwangerschap en dat er meer suikers via de moederkoek bij het kindje komen. Het beperken van suikers is hierdoor erg belangrijk. Je hoeft dus niet te eten voor twee en lees goed de bijsluiter van producten die je koopt.

Voedselinfecties

Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. Daarom wordt geadviseerd om tijdens de zwangerschap bepaalde producten te laten staan en extra aandacht te besteden aan hygiëne.
Wij geven advies om twee infecties te voorkomen, namelijk;

  • Listeriose
  • Toxoplasmose

Adviezen zijn:
-vlees alleen eten als het goed doorbakken of gestoofd is (het advies is o.a. geen rosbief, filet américain, tartaar of carpaccio te eten in de zwangerschap)
-alle groente en fruit goed wassen
-voorkomen dat rauwe voedingsmiddelen in contact komen met bereide gerechten
-geen rauwmelkse kaas eten
-geen voorverpakte gerookte vis eten
-alleen voedsel gebruiken dat vers of vers bereid is en dit zo kort mogelijk in de koelkast is bewaard. Etenswaren waarmee opgepast moet worden zijn gerechten met eieren die niet goed gaar of niet hard gekookt zijn (kans op besmetting met Salmonella), voorverpakte vis, zoals gerookte zalm (kans op besmetting met Listeria) en lang bewaarde verse producten zoals vleeswaren en rauwkostsalades (kans op besmetting met Listeria).

Twijfel je of je iets wel of niet mag eten? Kijk dan via deze link op het voedingscentrum.
En wil je weten of je genoeg en voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt?
Je kunt via bovenstaande link ook gelijk zien waar je de Eetmeter-app van het Voedingscentrum kunt downloaden.

Wij hebben ons best gedaan om hierboven de juiste adviezen te beschrijven. Aan deze adviezen kunnen geen rechten worden ontleend.